صفحه اصلی پرسش و پاسخ پشتیبانی تماس با ما
صفحه نخست  » فنی و مهندسی » کشاورزی و زراعت  »  مقاله بیماری های گیاهان زراعی

مقاله بیماری های گیاهان زراعی

دانلود تحقیق و مقالات رشته مهندسی کشاورزی با عنوان مقاله بیماری های گیاهان زراعی در قالب ورد و قابل ویرایش و در ۱۱۰ صفحه گرد آوری شده است. در زیر به مختصری از آنچه شما در این فایل دریافت می کنید اشاره شده است.

مقاله بیماری های گیاهان زراعی

فهرست مطالب
گندم
جو
برنج
ذرت
سورگوم
نخود
لوبیا
سویا
چغندرقند
پنبه
آفتابگردان
نیشکر
توتون
یونجه

بیماری های مهم گندم
الف – بیماری هـای قــارچـی
زنگ ها
قارچهای عامل بیماریهای موسوم به زنگ به شاخه بازیدیومایکوتا و راسته Uredinales تعلق دارند. زنگها انگل های اجباری بوده و در محیطهای کشت مصنوعی و نیز در بقایای گیاهی قادر به رشد نمی‌باشند. زنگها ممکن است از لحاظ تعداد میزبان یک میزبانه یا دومیزبانه باشند. اکثر زنگ ها چند چرخه یا پلی سیکل اند. زنگ ها بذرزاد نمی باشند و اغلب با باد منتشر می‌شوند.
عامل زنگ در غلات غالباً جنس Puccinia است. زنگ در گندم در مقایسه با سایر غلات اهمیت بیشتری دارد. سه نوع زنگ (سیاه، قهوه‌ای و زرد) در گندم شناخته شده است که در ایران زنگ زرد، قهوه ای و سیاه به ترتیب دارای بیشترین اهمیت می‌باشند. این زنگ ها ممکن است بطور توأم نیز در یک بوته گندم نیز دیده شوند. خسارت زنگها بسته به مرحله رشدی گیاه متفاوت است. گیاهان زراعی در صورت ابتلا به زنگ در زمان بلوغ بیشتر خسارت می‌بینند.

زنگ ها به طرق مختلف باعث خسارت می‌شوند :
۱) رابطه انگلی غذایی و برداشت مواد غذایی از گیاه
۲) بالا بردن شدت تنفس و تعرق در گیاه
۳) کاهش سطح و میزان فتوسنتز در گیاه
۴) ضعیف شدن و لاغر شدن دانه ها و کاهش قوه نامیه آنها
۵) حساسیت وآسیب پذیر شدن گیاهان حاصله از دانه های خسارت دیده از بیماری

زنگ سیاه یا ساقه گندم Black (Stem) Rust
قارچ عامل بیماری Puccinia graminis
این گونه دو میزبانه و دارای هر پنج مرحله اسپوری است. علاوه بر گندم به ۴۱۰ گونه از گیاهان گرامینه از جمله جو، یولاف، چاودار و گندم دوروم (میزبانان ثانوی = Alternative host) حمله کرده و در سرتاسر جهان به شکل وسیعی انتشار دارد. میزبان حدواسط (Alternate host) این قارچ شامل ۷۰ گونه ازBerberis و Mahonia است که عمده ترین آنها زرشک زراعی میباشد.
این بیماری در ایران نیز از انتشار وسیعی برخوردار بوده ولی تاکنون به اندازه دو زنگ دیگر مشکل ساز نبود است. این زنگ به لحاظ گرمادوست بودن در نواحی گرم و نیز در آخر فصل زراعی ظاهر می‌شود.

چرخه زندگی
مرحله اوریدیا :
این مرحله با جوانه زنی یک اوریدیوسپور یا ائیسیوسپور روی میزبان علفی گرامینه، نفوذ و توسعه آن آغاز می‌شود. پس از استقرار قارچ در میزبان اسپورزایی صورت گرفته و اوریدیوسپورهای جدید بوجود می‌آیند که منتشر شده و آلودگی های بعدی را موجب می‌شوند. تکرار این مرحله باعث اپیدمی شدن و انتشار ثانوی بیماری خواهد شد. اوریدیوسپورها بیضی شکل، تک سلولی و دیکاریون (n+ n) و پوشیده از خارهای ریز می‌باشند.

مرحله تلیا :
پس از بالغ شدن گیاه، تولید اوریدیوسپورها متوقف و تشکیل تلیوسپورها در همان محل یا در محل جدید آغاز می‌شود. در این مرحله رنگ جوش (Pustule) تیره می‌شود. تلیوسپورها ۲ سلولی و دیپلوئید و دارای دیواره ضخیم و دارای قابلیت پایداری در شرایط سرما و خشکی شدید بوده و بدین ترتیب اندام زمستانگذرانی قارچ می‌باشد.

مرحله بازیدیا :
پس از سپری شدن زمستان، تلیوسپورها جوانه زده و هسته پس از تحمل یک مرحله میوز، چهار بازیدیوسپور هاپلوئید تشکیل می‌دهند که دوبه دو با هم سازگارند و در صورت وجود میزبان حدواسط قادر به آلوده نمودن آن خواهند بود. بازیدیوسپورها مستقیماً وارد اپیدرم شده و میسلیوم هاپلوئید را در بافت میزبان حدواسط تشکیل می‌دهند.

مرحله پیکنیا یا اسپرماتیا :
در این مرحله میسلیوم هاپلوئید ناشی از بازیدیوسپورها، اندام باردهی بنام پیکنیدیوم را تشکیل میدهند که در سطح رویی برگ تشکیل می‌شود و حاوی هیف های گیرنده رشته مانند و اسپرماتیوم های تک سلولی و هاپلوئید است. هیف های گیرنده و اسیرماتیدی های مخالف (+ و ـ) پس از انتقال توسط حشرات در هم آمیخته و حاصل این لقاح هیف دیکاریون (n+n) می‌باشد.

مرحله ائیسیا :
هیف دیکاریون در سطح زیرین برگ میزبان حدواسط اندامی فنجانی شکل بنام ائسیدی را تشکیل می‌دهد که حاوی ائیسسوسپورها می‌باشد. این ائیسپوسپورها که دیکاریون می‌باشند، مسئول آلودگی میزبانان اصلی (ازجمله گندم) می‌باشند.

و………..

بیماریهای لوبیا
الف. بیماریهای قارچی
زنگ لوبیا (Bean rust)
عامل بیماری: Uromyces phaseoli typical
علائم:
زنگ یک بیماری مهم و معمولی در بسیاری از گیاهان است. این بیماری بیشتر در لوبیا معمولی، لوبیا لیما و لوبیای Scarlet runner دیده می شود. یک بیماری با گسترش جهانی است.
این بیماری در نواحی مرطوب خیلی بیشتر است و دماهای معتدل برای شیوع و پیشرفت آن مناسبتر. این بیماری می تواند باعث ریختن برگها در اول فصل شده که متعاقباً محصول کاهش می یابد.
علائم این بیماری در تمام قسمتهای هوایی این گیاه می تواند دیده شود اما جوشهای زنگ بیشتر روی قسمتهای کنار و زیر برگها بیشتر هستند. لکه ها به صورت ریز و سفید و برآمده شروع شده و دور لکه ها نیز هاله قرمز- قهوه ای ایجاد میکند. وقتیکه این جوشها لمس می شوند، اسپورها شبیه گرد قرمز- قهوه ای پخش می گردند. اگر بیشتر برگها دچار زنگ شوند، می ریزند.

و……………


تعداد صفحات : 110 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود





هشتگ : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,